Rizskók


Vagy rizsfelfújt más néven. Persze Kisemberem cseszett megenni, de azért megkóstolta. Az is nagy szó. Pedig a rizsért oda van. Mindegy, nem is idegesítem magam.
No, a recept, ami egy kb. 20x35-ös tepsire való adag:

24 dkg rizs
4 tojás
1 l tej
2 dl víz
20 dkg cukor
4 dkg vaj
2 kk. liszt
2 cs. vaníliás cukor

A rizst a tejjel, a vízzel és a cukor felével, ja, meg 1 cs. vaníliás cukorral felteszem főni addig, amíg nem forr. Akkor lekapcsolom, hagyom kihűlni, hogy a rizsszemek magukba szívják a tejet, meg ugye melegen nem is jó hozzákeverni a többit.
A tojásokat különválasztom, a sárgáját elkeverem a vajjal, a cukor másik felével, a másik vaníliás cukorral és a liszttel. De előtte még egy csipet sóval felverem a fehérjét. Előtte célszerű, akkor nem kell a robotgép habverőit elmosni, ti. a fehérje nem érintkezhet a sárgájával, mert ugye az zsíros, és akkor nem verődik fel. De ezt csak a kezdőknek írtam.
Majd a kihűlt rizsbe elkeverem a vajas-tojássárgás masszát, majd óvatosan beleforgatom a tojásfehérje habját.
Jól kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tepsibe öntöm, és 170 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel, csak alulsütéssel 50 percig sütöm.

Én málnalekvárral ettem ma.

Jó éjt!

 

(Megjegyzés: akkor igazán jó, ha hagyom a rizst hosszú ideig hűlni, vagyis ha nem hidegvízben hűlik, mert akkor van ideje a rizsszemeknek a tejet magukba szívni. Amúgy a rizskókom sose lett még magas, de száraz sem. Én nem szeretem, ha porzik a számban. És 3 csomag vaníliáscukrot elbír a drága. :) )

  • Értékelés:

11 hozzászólás eddig

- eternity
eternity
2008-10-10 20:55:31

kók???
Na így se hallottam még.
Mamimnak rizskoh.
(De hogy mit jelent ez vajon?)

- nagyandrea
nagyandrea
2008-10-10 20:59:56

Biztos a koh-ból jött. Magyarosítva.

- keloid
keloid
2008-10-10 21:01:12

Nálunk is rizskók.:)))

- NYELV-ÉSZ, aki fésül, mos és megmenti a világot
NYELV-ÉSZ, aki fésül, mos és megmenti a világot
2008-10-10 21:05:11

hoch.

hhhhr, hhhhhhr, hochhhhhhh.

Etke!
Ha jól csinálod, akkor nem lapos lesz, hanem magos.
Mag nélkül.

Sztem a hoch szót alakította szittya magyar vérünk
"kók"-nak.

- NYELV-ÉSZ, aki fésül, mos és megmenti a világot
NYELV-ÉSZ, aki fésül, mos és megmenti a világot
2008-10-10 21:08:33

Rizsfelfújt.
Naaaaaagyra, magasra fefújt rizs.
Hoch rizs.

- Hochos Tóni
Hochos Tóni
2008-10-10 21:12:37

A rizsfelfújt olyan sütemény, amit sokkal jobb enni,
mint magyarázni.

- SZILASI-HORVÁTH
SZILASI-HORVÁTH
2008-10-10 21:22:45

Sajna kétszer is jártam úgy, hogy a kilós rizsben mindenféle nem oda való dolgok voltak. Ugyhogy sajna előtte be kell áztatni a rizst, legalábbis kétszer, hogy ha ilyen előfordul, le lehessen önteni róla. Szégyen-gyalázat, de ez van.

- nagyandrea
nagyandrea
2008-10-11 09:41:13

Mi volt benne, tényleg? Szög? Vagy durvább dolog?

- Zsuzsanna
Zsuzsanna
2008-10-12 16:06:24

Kukac... fehér, döglött kukac... sok...
aztán, valami barna is,,,
emlékszem, anyám mindig mosta a rizst, egyszer feljött a nővére, Cecéről, meglátta, anyám mit csinál, és jó cifrán elkáromkodta magát: Te Manci!!! Tán a lisztet is mosod???

Hát, ez jutott eszembe,., hogy lehet, hogy a lisztet is mosni kéne ezután,..
én mostmár a rizst felöntöm, leöntöm, mégegyszer felöntöm...

- nagyandrea
nagyandrea
2008-10-12 22:05:08

Mondjuk a rizst én is mosom. Meg minden hüvelyest, annyi minden más is van a zacskóban a magokon kívül :|.

- Zsuzsanna
Zsuzsanna
2008-10-12 22:19:23

A babot, lencsét természetes volt, hogy áztatni kell. de a rizst? a mai világban?? hát, igen, kell. újra.
De képzeld el, hogy aki a tasakos rizst használja.,.. és ha abban is van???

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?